SMART Craiova

Cămașa care te îmbracă la fix. No by Miss No, singurul magazin de cămăși personalizate din Craiova

Pasiunea creează din ce în ce mai multe afaceri frumoase, iar magazinul No by Miss No din Craiova nu face excepție. Fiorela, o tânără de 27 de ani din Bănie, creativă, frumoasă și inteligentă, și-a deschis primul magazin de cămăși personalizate, pentru a oferi o alternativă la hainele și cadourile clasice. În momentul de față, Fiorela își urmărește pasiunea pe care o avea de mic copil, completată cu studii în domeniu, pentru a le oferi craiovenilor un alt tip de shopping.

Se spune că lucrurile cele mai frumoase sunt cele pe care ni le facem singuri, pentru noi sau pentru a le oferi celorlalți. Ele poartă cu ele o poveste și sunt, până la urmă, unicat, pentru a reprezenta cel mai bine persoana care le poartă.

Asta e una dintre ideile care a pus-o la muncă pe Fiorela Costea, o tânără creativă, pasionată de design vestimentar și, în general, de lucrurile frumoase.

„Pasiunea pentru haine o am de mică. Nu am făcut nimic pentru asta, adică nu m-a cucerit ceva între timp. A fost dintotdeauna și am știut dintotdeauna ce vreau să fac. Am terminat Liceul de Artă, secția de Artă Monumentală, am făcut, în paralel, creație vestimentară în liceu și, probabil, acolo mi-am dezvoltat afinitatea către creația vestimentară. Ulterior, am absolvit și specializarea Jurnalism de la Facultatea de Științe Sociale de pe vremea aceea, pentru că era singura pe o latură puțin mai artistică de la noi. Am ales să fac Jurnalismul, dar nu am profesat deloc”

povestește tânăra.

De la bijuterii handmade și haine pictate, la cămăși personalizate

Afacerea a pornit după ce Fiorela a cochetat cu bijuteriile handmade și a muncit destul de mulți ani pentru a-și dezvolta îndemânarea, dar și pentru a-și da frâu liber creativității.

„M-am angajat la un magazin și mi-am strâns salariul pe cele trei luni în care am lucrat în vacanța de vară, fiind în primul an de facultate. Cu banii obținuți din cele trei salarii am cumpărat tot felul de brizbrizuri pentru a mă apuca de bijuterii handmade. Prima colecție a fost una cu influențe orientale. Am făcut bijuterii, cred, în jur de doi ani. Scopul era să ajung tot la creație vestimentară, dar aveam nevoie de un proces: să strâng bani, să învăț toate cele. După care, m-am apucat să pictez haine. Am pictat haine încă vreo doi ani și mi-am dat seama că îmi irosesc culorile și desenele și creațiile pe niște cârpițe din oraș. Eram nevoită să le cumpăr. Și, atunci, am zis că este cazul să le fac. M-am apucat să lucrez, propriu-zis, colecția pe care am și pictat-o, care a fost spectaculoasă. Una pe sufletul meu, urbană, fix așa cum mi-am dorit-o, iar după colecția de haine pictate am avut una influențată din portul nostru tradițional, acum patru-cinci ani. Nu era în trend, acum este”

își amintește Fiorela.

Cu această colecție a avut un succes neașteptat și a început să pună pe hârtie proiectul cu cămășile personalizate, așa cum face, de altfel, și cu cămășile propriu-zise. Așa a văzut lumina zilei „căsuța” ei de cămăși, acum un an și jumătate.

„Noi îi dăm posibilitatea de a-și crea propria cămașă”

Fiorela își primește cu drag clienții în magazinul din Centrul Vechi al Craiovei, situat pe strada Romain Rolland, nr. 27, la etaj. Pereții cu umerașe te poartă de-a lungul scărilor și intri într-un loc cald, primitor, unde iau naștere cămăși făcute pe dimensiunea clientului, cu toate detaliile alese de el.

„Este singurul magazin cu cămăși custom-made din Craiova. Probabil că mai sunt ateliere în care se lucrează rochii de ocazie și tot felul de costume de ceremonie, dar pe segmentul acesta este singur. Aici, eu fac numai cămăși, și de damă, și de bărbat. Toate se lucrează custom, pe dimensiunea fiecărui client. Eu creez designul, aleg țesătura, combinațiile de țesătură, de culoare, detaliile, iar croiul propriu-zis este făcut în atelierul cu care eu colaborez. De partea tehnică, momentan, nu mă ocup, dar este în plan. Clientul trebuie să știe că are posibilitatea de a-și alege tipul de guler, de manșetă, nasturii, ața, monograma prin broderie, absolut orice. Noi îi dăm posibilitatea de a-și crea propria cămașă. Eu doar îl ajut, îl dirijez. Atâta tot. De acolo, restul vine de la sine. Clientul îmi poate da câteva indicii despre locul în care va merge, evenimentul la care va merge, dacă este un cadou sau nu”

spune Fiorela despre procesul de creație a unei cămăși.

Pentru cei care vor să ofere o astfel de piesă, s-a gândit și la o alternativă de gift card (card de cadou – n.r.). Cel care dorește să ofere un cadou vine și cumpără un gift card, pe care îl dă mai departe persoanei căreia dorește să îi facă o surpriză. Totodată, pe lângă cămășile personalizate, care sunt gata în patru-cinci zile, Fiorela a adus în magazin și cămăși făcute deja, pe mărimile standard, pentru cei care își doresc o piesă vestimentară, dar care nu au timp să aștepte.

Atunci când cămașa este creată, în viziunea Fiorelei și a clientului sau a clientei, comanda merge către atelierul cu care ea colaborează, spune ea, mai mult decât perfect.

Plan pentru 2018: propriul atelier

Visul ei nu se oprește, însă, aici. Pentru anul acesta, Fiorela vrea să își deschidă propriul atelier, motiv pentru care s-a apucat să urmeze și cursuri de croitorie la comandă.

„Anul acesta îmi doresc să încep proiectul atelierului, pentru că îmi dă șansa să îmi pun mult mai ușor în practică ideile. De asta am spus că am început cu cursurile de croitorie la comandă, pentru a învăța tehnic. Este foarte greu ca eu să transmit persoanei cu care colaborez fix ceea ce eu vreau să realizeze în produsul finit. Și, atunci, pentru mine e mult mai simplu să învăț, pentru că îmi vin idei în timp ce desenez. Dar dacă aș fi cu materialul în mână, să mă apuc să îl cos? Clar, aș pleca de la ceva și aș ajunge la cu totul altceva”

spune tânăra, care își dorește să înceapă să lucreze și costume, atât de damă, cât și bărbătești. După aceea, în plan este o colecție urbană, pentru ambele sexe, dar toate vor veni la timpul lor.

„Eu sunt o perfecționistă. Prin urmare, cred că o să le iau treptat, pentru a ieși fix ce trebuie”.

În ceea ce privește prețurile, Fiorela spune că ele sunt mai mult decât accesibile. Materialele sunt aduse din afară, fabricile cu care colaboreză duc țesături către celebrele case de modă din Italia, creația în sine a cămășii este unicat, iar produsul finit este echivalent, ca preț, cu o cămașă produsă în serie, cumpărată dintr-un magazin mai pretențios.

Poziția strategică din Centrul Vechi al Craiovei o ajută să își aleagă clientela, care știe exact unde să vină, asta deși este o zonă de distracție, pe timp de seară. Însă, pe timp de zi, departe de rumoarea magazinelor mari, în magazinul Fiorelei e liniștea de care ai nevoie ca să îți construiești, alături de ea, cămașa pe care ai visat-o, dar pe care nu ai reușit să o găsești pe nicăieri.

„Nu m-am gândit niciodată să mă îmbogățesc de pe urma business-ului meu, ci pur și simplu să fac ce îmi place”

încheie tânăra.

Iar asta a născut și naște mereu pasiunea pentru lucrurile frumoase.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite