SMART Craiova

Ziua Culturii Naționale, marcată de Biblioteca Aman

De Ziua Culturii Naționale, marcată în fiecare an odată cu celebrarea naşterii lui Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a organizat astăzi, 15 ianuarie, o serie de evenimente culturale.

Un prim eveniment este: ”Eminescu – poet național – poet universal”, organizat de Biblioteca ”Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Biblioteca Națională ”Sfinții Chiril și Metodiu” din Sofia și Biblioteca Regională ”Hristo Botev” din Vratsa, o expoziție comună de carte, documente (poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, articole) cu și despre Eminescu. Toate documentele expuse aparțin celor trei instituții culturale și sunt scrise în limbile română și bulgară. De asemenea, participanților le-a fost pregătită și o prezentare ProShow despre viața și opera lui Mihai Eminescu.

Materialele expuse de Biblioteca Națională a Bulgariei și Biblioteca Vratsa au caracter de donație, reprezentanții instituțiilor de peste Dunăre oferindu-le Bibliotecii Alexandru și Aristia Aman.
La eveniment au participat Maya Dimitrova, directorul Bibliotecii Naționale a Bulgariei, Sylviya Vratckovska, directorul Bibliotecii din Vratsa dar și prof univ. dr. Dimitrinka Dimitrova, lectorul Lectoratului de limbă bulgară din cadrul Universității din Craiova și elevii claselor a IX-a și a X-a de la Colegiul Național ”Frații Buzești”, coordonați de profesorii Crina Călin și Daniela Balosache.

Considerăm că implicarea sinceră a bibliotecilor din Sofia și Vratsa în efortul de organizare a unei acțiuni cu specific național, Ziua Națională a Culturii, este un fapt îmbucurător, o dovadă a utilității parteneriatelor pe care Biblioteca Aman le continuă cu importante instituții europene. Vom avea ocazia să descoperim documente speciale în limbile română și bulgară cu privire la viața și opera lui Mihai Eminescu, documente și cărți păstrate cu sfințenie de-o parte și de alta a Dunării”

a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Un alt eveniment extrem de important al bibliotecii craiovene este expoziția de carte cu titlul ‘’Literatura română de la marii clasici la contemporani’’, alcătuită din cărțile celor mai reprezentativi scriitori români. Expoziția a reunit lucrări realizate atât de clasicii cât și de autori contemporani ai literaturii românești.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite