SMART Craiova

Expoziția Atitudini – „Marcel Iureș este tinerețe și teatru”

Cu prilejul Zilei Internaționale a Teatrului pentru copii și tineret, în Sala Studio de la Colibri, a avut loc o expoziție inedită, fotografii document: Atitudini – Marcel Iureș în imagini, curator Irina Tapalagă.

O producție a Festivalului Național de Teatru – ediția 2016, expoziția „Atitudini“, dedicată lui Marcel Iureș, cuprinde „imagini document din roluri – cheie ce trasează drumul actorului de la debut până astăzi, fotografii de atitudine – alb şi negru, griuri compensatoare şi roşu, esenţa unei mari cariere.
Nimic nu este întâmplător, iar legătura dintre expoziția de astăzi, Teatrul Colibri și Marcel Iureș, cu atât mai mult.


Este o zi specială astăzi – este Ziua Teatrului pentru copii și tineret și sunt două noțiuni care pentru foarte multă lume sunt foarte importante. Pentru că leagă copiii și știm ce înseamnă universul copilăriei – curaj, puritate, și teatrul. Teatrul care este o artă extrem de generoasă. Teatrul este o artă atât de efemeră pentru că nu rămâne nimic. Sau cel mult ce avem noi aici, aceste fotografii. Este o artă efemeră pentru că se naște în fiecare zi, dimineață sau prânz, altfel. Nu se poate să fie de două ori la fel. Pentru că omul care joacă pe scenă nu mai este cel de ieri și nu este cel de mâine. Când se întâlnesc aceste două universuri, teatru și copilărie, chiar și tinerețea, iese ceva foarte special. Și acest lucru foarte special se întâmpla acum patru ani, când s-a stabilit o colaborare foarte frumoasă între Teatrul ACT și Teatrul Colibri. Iar când spunem Teatrul ACT spunem Marcel Iureș, unul dintre fondatorii Teatrul ACT. Încet-încet ajungem la existența acestei expoziții astăzi, aici, acum. După ce i-am parcurs cariera pot spune că Marcel Iureș este și tinerețe și teatru. El unește aceste două noțiuni perfect. Este tinerețe pentru că este curaj, lipsă de teamă, pentru că are viziune, pentru că nu se teme în nici un fel de ridicol, se aruncă pur și simplu înainte și nu are niciun fel de opreliști. Și este teatru, pentru că este teatru.

potrivit Irinei Tapalagă, curatorul expoziției.


Expoziția a fost făcută din fotografii foarte mici care au fost prelucrate pentru a putea fi printate la dimensiunile actuale în expoziție. În fotografiile găsite, au fost găsite anumite relații, relații cu colegi de teatru, relații cu sine, trăiri, lucruri extrem de importante, a mărturisit Irina Tapalagă.

Cum le-am ales și de ce le-am ales pe acestea? Sunt niște jaloane în cariera lui Marcel Iureș și în istoria teatrului românesc. De ce sunt alb și negru și touche-ele acestea de roșu? Pentru că el este și alb și negru și o infinită nuanță de griuri. Și evident este o flacără de roșu”,

a spus Tapalagă.

Odată cu expoziția „Atitudini“, se completează seria întâlnirilor Teatrului Colibri și a publicului său cu actorul Marcel Iureș, întâlniri începute în toamna anului 2014, când în prezența actorului era anunțat parteneriatul păpușilor cu Teatrul ACT din București, al cărui co-fondator este. Începând cu Stagiunea Colibri într-un ACT a devenit oficial faptul că poveștile se spun și pentru tineri la Teatrul Colibri. Din 2014, craiovenii au avut astfel privilegiul să vadă spectacole de foarte bună calitate din repertoriul Teatrului ACT la un preţ accesibil şi lor, pe scena păpușilor, în Stagiunea Colibri. ACTul2.

Datorită colaborării cu Marcel Iureș și cu Teatrul ACT, am ajuns la Festivalul Național de Teatru unde am dat de Marina Constantinescu, care este directorul Festivalului, și de la ea am dat de Irina Tapalagă care este curatorul acestei expoziții pe care o avem acum, aici, curator al multor expoziții. Mă bucur, sunt onorată pentru că a avut deschiderea, bunăvoința și curajul să vină într-un spațiu nou, și nu este un spațiu atât de cunoscut, cu una dintre expozițiile despre care îmi povestea puțin mai devreme că o iubește foarte tare. Ea este cea care a încercat să construiască și să reconstituie ceea ce vedeți acum, aici, din arhivele teatrelor, din arhiva personală și de pe te mai miri unde, din fotografii foarte mici, din fotografii din care nu se mai pricepea mai nimic, și a putut să aducă un crâmpei din ceea ce rămâne de fapt după un spectacol. Amintire, memoria afectivă și câteva fotografii. Poate și din acest motiv teatrul este una dintre artele cele mai empatice. Pentru că totul se întâmplă aici și acum. Efemeritatea acestei clipe dăinuie cumva și datorită eforturilor și dedicației și pasiunii cu care oameni reușesc să reunească cumva tot ce rămâne după un mare artist”,

a spus Adriana Teodorescu, manager la Teatrul Colibri.

Expoziția Atitudini – Marcel Iureș în imagini va rămâne deschisă în perioada 20 – 31 martie 2018 și va putea fi vizitată conform programului Agenției Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 şi 16:00 – 19:00, iar duminica în intervalul 10:00 – 13:00. Intrarea este liberă!

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite