SMART Craiova

Colecție de păsări exotice în curtea unui craiovean. Anual, Adrian eliberează păsări în Grădina Botanică și Parcul Nicolae Romanescu

Sunt oameni care și-au descoperit pasiuni ce le-au schimbat viața, gândirea, prioritățile. Un astfel de exemplu este Adrian Vălu, craioveanul care și-a transformat gospodăria într-un adevărat paradis al păsărilor exotice, pentru care a construit țarcuri, voliere, bazine cu apă, cuibare, adăposturi pentru perioada iernii. Un colț de rai creat cu multă muncă și investiții pe măsură.

De anul trecut, a decis ca din păsările pe care le crește să dăruiască și altora pentru a le aduce o bucurie. Și astfel, o parte din păsările de baltă pe care le vedeți în Grădina Botanică și pe lacul din Parcul Nicolae Romanescu, pitice olandeze și moțate albe, sunt donate de acest om. Fără să se laude, fără să facă mare tam-tam de gestul său. Pur și simplu le aduce și le lasă pe lac pentru a ne bucura pe noi, cei care vizităm aceste parcuri.

Exemplarele de păsări pe care Adrian le deține sunt deosebite. Cea mai mică are undeva la 100 de grame, iar cele mai mari, gâștele exotice, cântăresc câteva kilograme. Mărturisește că are un hobby nu foarte dezvoltat în România pentru că, spune intervievatul nostru, crescătorii adevăraţi care se ocupă şi de înmulţirea păsărilor pot fi număraţi pe degete.

Pasiunea mea a început în 2012. De sărbători am zis să-mi fac un cadou, păuni sau rațe mandarin. M-am oprit la rațele mandarin. Primele care mi-au venit, o pereche mi-a mâncat-o un cățel al vecinului. M-am supărat și am mai cumpărat încă două perechi. Anul următor la fel, câte o pereche, câte două, apoi le-am mai înmulțit, am început să plec după ele prin Germania, prin Ungaria, Serbia, Austria … Plus că s-au reprodus, și s-a mărit astfel numărul păsărilor. Scot în fiecare an câte 50 – 100 de perechi. Depinde de an”

a povestit bărbatul.

Gâsculițe fluierătoare, califari albi și roșii, mandarine, caroline. Tot felul de păsări exotice, cu ciocul roșu, cu fața albă, cu penele viu colorate, din toate părțile lumii. În matca sa are 50 de păsări în prezent. A încercat nu doar să le crească pentru a-și satisface un moft și plăcere, ci pentru a le crea și lor un spațiu ideal, cât mai aproape de mediul natural pentru a se simți lejere, într-un mediu frumos, să poată să se reproducă. Nu a făcut niciodată calcule cu câți bani a investit în tot ceea ce ele au nevoie. Preferă să nu se gândească și din acest motiv cea mai mare parte din banii pe care-i câștigă, îi reinvestește în noi exemplare.

Cumpără exemplare din străinătate, în mod special din Germania, Italia. Și-a făcut prieteni cu care vorbește pe rețele de socializare, și pe care îi roagă să-i cumpere păsări deosebite. Are exemplare extrem de scumpe, pe care le îngrijește cu mare dragoste și atenție.

Cele mai scumpe exemplare pe care le am cred că sunt fi perechile de gâște de Anzi, care ajung undeva la 500 de euro perechea. Sunt mai rare, la noi nu prea se găsesc. De fapt, cred că sunt câteva zeci de exemplare în toată țara. Pe timpul iernii este destul de greu pentru că sunt păsări speciale, exotice. Sunt și anumite păsări care se adaptează, cum sunt mandarinele, carolinele, rațele cu ciuf. De obicei cele care sunt mai solide se adaptează. Restul sunt mai sensibile și trebuie protejate, băgate într-un adăpost unde să fie cu 10 grade cel puțin mai cald decât afară. Am construit și spațiu de iernat cu fân, cu paie, cu tot ceea ce au nevoie”

a completat Adrian.

Și hrana pentru păsările lui este una specială. Pe lângă furaje cu foarte multe semințe, le cumpără și granule, ca suplimente. Neavând destula vegetație ca în sălbăticie, au nevoie de ceva în plus cu care să suplimenteze lipsurile: verdeață, algele. Toate aceste suplimente le comandă tot din străinătate.


Este suficient să le privească cu atenție că îți poate spune cu certitudine povestea fiecărei păsări în parte, când a cumpărat-o, dacă este mascul sau femelă, dacă le este foame sau au nevoie de apă. Penajul acestor păsări arată cât de sănătoase sunt. Iar ale lui sunt foarte îngrijite.

Nume nu le pot pune pentru că sunt foarte multe. Îmi sunt dragi toate…Odată intrat microbul, orice altă specie pe care nu o ai ți-o dorești. Pasiunea asta a venit, însă cu timpul. De când m-am mutat la casă mi-am dorit să am o găină, un porumbel, un fazan… Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge aici. Însă m-am retras încet – încet către păsări de apă, rațe, gâște pentru că sunt relativ ușor de întreținut dacă respecți câteva condiții de bază – mâncare bună și apă curată. În rest, nu sunt pretențioase ca și boli, ca și tratamente. În afară de deparazitare primăvara și toamna nu este altceva. Au nevoie de mâncare bună, ca și la om”

a spus tânărul crescător de păsări.

De anul trecut, a început să ducă câteva exemplare și în Grădina Botanică. A dus niște rațe caroline, rațe pitice germane, moțate. Alege păsările pe care consideră că un colecționar nu le-ar aprecia poate la adevărata lor valoare.

Sunt anumite specii și anumite păsări care nu respectă standardele, poate sunt de mărime mai mare și nu se pot comercializa. Decât să le dai la un necunoscător și să nu îi dai ceea ce trebuie, prefer să le dau drumul. Sunt o grămadă de bunici cu copii care se bucură văzându-le pe apă în Grădina Botanică sau în Parcul Nicolae Romanescu. Îmi dă o satisfacție imensă bucuria lor. Astăzi (ieri,n.r.) o să duc în Botanică o rața mandarină care mi-a rămas în plus. Și mai am o pereche de hibrizi. Având atâtea specii există riscul să se mai împerecheze și speciile între ele. Mi-am promis ca în fiecare an trebuie să renunț la una – două perechi. Și am de gând ca în fiecare an să îmi mențin obiceiul. Odată eliberate ele rămân acolo, se adaptează foarte bine și în libertate au tot ceea ce le trebuie. În Grădina Botanică au vegetație, au nuferi, au ce să se hrănească. Acum urmează să vedem din ce am dus și ce mai era în Grădina Botanică ce varietăți de culoare o să iasă la piticele germane și la celelalte. Or să iasă cu siguranță diverse culori”

a mai spus Adrian Vălu.

Așa cum a promis, Adrian a eliberat ieri trei păsări de baltă pe care le puteți admira pe lacul principal din Grădina Botanică.

În urmă cu 4 luni echipa SMARTCraiova a povestit despre apariția păsărilor în Grădina Botanică:

Familii de răţuşte şi găinuşe de apă, atracția lacului din Grădina Botanică

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite