SMART Craiova

„Cool hunting afFAIRs”, un regal al modei

Două zile, Craiova a fost capitala modei, a stilului și a designerilor extrem de cotați în întreaga țară, dar și în străinătate. Tinere, extrem de frumoase, înzestrate cu talent și imaginație care nu oferă doar o creație în ediție limitată, ci și sfaturi utile despre cum trebuie purtată o piesă. Pentru toți acești tineri designeri, moda este un limbaj, o redescoperire a tradițiilor cu accente puternice de modern, de finețe și eleganță.

Iulia Ghenea și Emilia Tudoran – IE Clothing (Casa de ii). Sunt absolvente ale Liceului de Arte Marin Sorescu – design vestimentar. Au urmat Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti, secţia Design vestimentar, precum şi masteratul, în cadrul aceleaşi facultăţi. Prin creațiile lor, readuc măiestria portului popular românesc, a tradițiilor și obiceiurilor. Piesele lor vestimentare sunt adevărate bijuterii, ce pot ajunge fără exagerare exponate de muzeu. Prezintă costumul tradiţional românesc într-o versiune elizabetană, renascentistă, fără să îşi piardă din autenticitatea, care poate fi purtat cu succes pe orice covor roșu din lume.

Conceptul nostru se bazează pe reamintirea tradițiilor și obiceiurilor de pe teritoriul autohton.
Fiecare piesă este foarte atent concepută și cu multă, multă migală creată. Diferă timpul de lucru la fiecare piesă vestimentară în parte pentru că depinde de complexitatea fiecăreia. Depinde foarte mult și de starea pe care o ai la momentul când lucrezi. Însă îți ia destul de mult”

a povestit Iulia Ghenea.

Pasiunea pentru artă şi frumos, dar şi dorința de a se dezvolta permanent au făcut să se dezvolte această relaţie profesională dintre cele două tinere. Împreună lucrează fiecare piesă în aprte, fiecare detaliu. Cap-coadă. Nu lucrează după tipare realizate de altcineva. Emilia Tudoran, face tiparul, croiește produsul în toate piesele sale, individual, după care, împreună le finisează, stabilesc detaliile și croiul final. În final, fiecare piesă îi revine Iuliei, pentru ”touch-ul” final. Ea este cea care asamblează bijuteriile pe fiecare cămașă, pe fiecare produs.

Mie îmi revine mie partea de accesorizare, de sare și pier. Și apoi, cusutul de mână. O piesă poate dura până la maximum o zi și jumătate timp de lucru efectiv. Dar, depinde de viteza de lucru a fiecăruia. Materialul din cămașa extrem de accesorizată pe care am expus-o este unul special, perforat la laser. Îl cumpărăm și intervenim la laser pe el, pentru a-l face deosebit. Mi-a fost greu să fac o selecție din toate produsele noastre. Am încercat să iau ceva ce ne reprezintă și să fie sugestiv și de impact pentru târg. Oamenii văd câteva piese și ar trebui să le rămână pe retină imaginea. Ne pot găsi la showroom-ul nostru din București, iar cei care sunt din alte orașe ne pot găsi pe pagina de Facebook – IE Clothing și pe Instagram, site-ul nu este încă gata. Comenzile se pot face și online”

a completat Iulia.

Iulia Ghenea este din Băilești. Mărturisește că familia sa a avut un rol esențial în parcursul ei profesional. Pasiunea a venit ca bonus, moștenire de familie, mărturisește creatoarea de modă. Mama ei a lucrat o perioadă în croitorie, însă a fost pasionată și de pictură. Și bunicii ei au lucrat în domeniu, ei sunt cei care i-au indus acest spirit de frumos, de muncă manuală, de rafinament și unicitate.

O cunosc pe Emilia încă din timpul liceului, am fost colege și în timpul facultății, acum suntem colege la job. Colaborăm pe bază de împrumut cu Andra, Elena Gheorghe și cu Ilinca Vandici. Cea din urmă este un model pentru mulți”

a completat fashion designer-ul.

Cea mai scumpă ie din toate piesele lor, prețul cuprinde toate detaliile, manufactura, detaliile și materialul, accesoriile personalizate ajunge la 1.850 de lei.
Roxana Roman creează bijuterii. Pentru mirese și nu numai, bijuterii unicat, cu pietre semiprețioase, perle, cristale Swarovski. La târgul craiovean și-a prezentat ultima colecție de bijuterii realizată: Fairytail. O colecție special creată pentru mirese, dar care poate fi purtată la fel de bine și de o persoană care vrea să iasă din anonimat, cu delicatețe, stil, eleganță.

Bijuteriile pe care le creez sunt accesorii lucrate manual pentru ocazii speciale, din perle de cultură, cristale Swarovski, pietre semiprețioase. Materialul cu care lucrez este o sârmă modelatoare care are în compoziție argint pentru a nu coroda și pentru a nu provoca eventuale alergii celor care le poartă”

a spus Roxana Roman – Events Boutique Craiova.

Are o colecție frumoasă și de broșe și de cordeluțe pe care le poate adapta stilului fiecărei persoane în parte. Pasiunea pentru realizare de bijuterii o are de aproximativ zece ani. A început cu brățara prieteniei, acel șnur roșu, cu o mică bijuterie atașată, atât de purtat astăzi de foarte multe din noi.

Asta a fost prima mea afacere și cu timpul m-am extins, am început să fac coliere, cercei. Am lucrat cinci ani în domeniul fondurilor europene, după care în 2013 a venit pasiunea pentru flori, design floral pentru evenimente. Mă bucur să spun astăzi că am deja cliente fidele. Miresele pe care le-am ajutat cu designul floral și accesoriile pentru nuntă au început să devină și mămici. Am și clienți corporate, care în perioada sărbătorilor, de 1 Martie sau de Ziua Femeii, preferă cadouri personalizate pentru angajați. Și atunci apelează la mine. Prețurile se adaptează pe suma pe care clientul vrea să o aloce. Nu putem vorbi de prețuri fixe la produsele mele, acestea fiind făcute special pentru fiecare client”

a completat Roxana.

Adina Șerban a fost pentru prima dată prezentă la târgul de haine și accesorii organizat la Craiova. Realizează bijuterii unicat, după tehnici atent studiate.

Toate broșele sunt lucrate manual. Folosesc două tehnici. Sunt niște mărgele țesute. Este ceva deosebit și am încercat să fac modele deosebite. Toate bijuteriile sunt unicat, niciodată nu voi face două bijuterii la fel. Lucrez numai modelele care-mi plac mie. Această pasiunea a pornit acum câțiva ani când eram în concediul de creștere a copilului și simțeam nevoia de o evadare când eram prea stresată. Am încercat mai multe tehnici însă m-am oprit la aceasta pentru că mi-a plăcut foarte mult”

a spus Adina.

Își achiziționează materia primă de pe site-uri din străinătate și din țară. Prețurile bijuteriilor ei pornesc de la 50 de lei. Mărturisește că lucrează încă la nivel de hobby, nu își câștigă existența din ceea ce realizează. Își dorește însă să se dezvolte, bijuteriile ei să fie purtate și admirate de cât mai multe doamne. Clienții o pot găsi pe pagina mea de Facebook Adina Șerban Bijuterii lucrate manual.

Târgul de design vestimentar și accesorii „Cool hunting afFAIRs” se află deja la ediția a IX-a. Un succes real, o șansă pentru noi, craiovenii, să discutăm cu designeri celebrii, să le cerem sfatul, să le admirăm și probăm hainele, să achiziționăm piese unicat. A fost șansa reală pentru cei care vor să iasă din tipare, să poarte colecții în ediție limitată.

După fiecare târg organizat, feed-back-ul a fost pozitiv. Sunt oameni care sunt interesați de design-ul românesc, de produsele de autor și nu cele de serie. Ei sunt cei cărora ne adresăm. Ziua de ieri (sâmbătă, n.r.) a fost colorată, dinamică și la fel și ziua de azi pentru că am început-o cu mult soare. Craiovenii au nevoie de astfel de evenimente, au nevoie de artiști care să le dăruiască puțin din frumosul lor. Plănuim să ajungem la cât mai multe ediții cu acest eveniment, să-l dezvoltăm și de ce nu, să creăm o stare de spirit, nu un eveniment propriu-zis. Ne dorim să fim o comunitate. Designerii au venit cu noile colecții, dedicate sezonului de primăvară-vară. Prin urmare diversitatea a fost mare, craiovencele au avut de unde să aleagă, au avut materiale frumoase, accesorii frumoase, creații deosebite. Le-au avut prezente pe fetele de la IE, Iulia și Emilia, de la București cu ii superbe inspirate din portul tradițional, din portul din Maramureș. Deși sunt oltence, sunt pentru prima dată în Craiova la evenimentul nostru”

a spus Fiorela Costea, organizator eveniment.

Este timpul să apreciem ce avem, ce tezaur deținem, ce oameni talentați are această țară care pot duce tradiția mai departe. Dacă nu o facem noi, o fac cu succes case de modă internaționale, care au furat ia românească și o prezintă ca pe creație proprie.

Mă doare când văd că anumiți designeri internaționali își asumă modelele noastre tradiționale de ie. Pentru că este portul nostru tradițional și noi ar trebui să-l evidențiem și să-l ducem mai departe. Prin urmare, a fost o reală bucurie când fetele de la IE au lansat brand-ul inspirat din portul nostru, care este unul superb, excepțional. Mă bucur că lumea a putut să le cunoască pe aceste fete, să interacționeze cu ele, pentru că sunt două fete deosebite și extraordinar de talentate”

a completat Fiorela.

Și pentru Diana Prioteasa, designer Ava FRid inițiativa organizării acestui târg vestimentar a fost una extraordinară. Creațiile ei se adresează unei femei care își dorește să fie unică, să se simtă specială.

Mă bucur că acest eveniment i-a amploare și în orașul nostru care suferă un pic din lipsa unor astfel de târguri. Oamenii trebuie să capete încredere, să apeleze la designeri pentru că, în ciuda a ceea ce sunt tentați să creadă, prețurile noastre, a celor care oferim sfaturi, dar și ținuta potrivită nu sunt mari. Noi le ajutăm pe doamne să aleagă ținuta care să le evidențieze frumusețea, feminitatea și atuurile. Mă bucur că apar tot mai mulți designeri și în Craiova, că ajungem cunoscuți și în țară și în străinătate. Avem o colegă, designer din Craiova, care acum este la Londra cu o colecție de rochii de mireasă”

a spus Diana.

Pasiunea pentru haine, pentru modă a avut-o de mic copil. Urmărea prezentări de modă, simțea o atracție de necontrolat spre această lume frumoasă. La cinci ani desena deja ținute.

Nu aveam mai mult de cinci ani când făceam diferența dintre Valentino și Chanel. Ai mei nu m-au încurajat să merg spre această meserie, însă în urmă cu câțiva ani am reușit să pun bazele afacerii, după ce am lucrat în sistemul bancar. Este minunat să fac în sfârșit ceea ce simt, ceea ce mi-am dorit. Pentru că atunci când lucrezi cu pasiune nu simți nici munca, nici când trece timpul, totul devine mult mai frumos”

a completat Diana Prioteasa.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite