SMART Craiova

O premieră pentru România. Tosca – spectacol de Operă cu proiecții 3D, cu cei mai cotați soliști pe plan mondial, la Craiova

Doar câteva ore ne mai despart până la primul spectacol de operă organizat în Parcul Nicolae Romanescu, astăzi de la ora 21:00. Tosca. Un spectacol într-un cadru de basm. Marți seara, zeci de craioveni au asistat la repetiții, au avut șansa să-i privească de aproape pe soliști de prim rang în arta lirică la nivel mondial.

Este impresionant să vezi într-un singur loc pe cei mai cotați soliști pe plan mondial care au cântat de-a lungul carierei pe cele mai mari scene ale lumii, în fața celor mai mari personalități, de data aceasta aflându-se în fața publicului craiovean, în Parcul Nicolae Romanescu. „Tosca” de Giacomo Puccini, într-o impresionantă montare pe trei scene, cu 70 de instrumentiști, 60 de coriști și un cor de copii, cu proiecții 3D/videomapping special create este un spectacol cu un decor de basm ce încorporează podul suspendat și lacul.

Protagoniștii spectacolului sunt: celebrul tenor Ramón Vargas (Mario Cavaradossi), soprana Joanna Parisi (Floria Tosca), baritonul Alberto Gazale (Baronul Scarpia), iar conducerea muzicală i-a fost încredințată maestrului Walter Attanasi. Spectacolul se bucură și de prezența basului rus Stanislav Chernenkov (Cesare Angelotti), a baritonului italian Alberto Benini (Sciaronne) și a artiștilor craioveni: Ioan Cherata (Sagrestano), Florin Ormenișan (Spoletta) și Victor Dimieru (Temnicerul), alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova. Spectacolul este regizat de Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, cu o scenografie semnată de Răsvan Drăgănescu.

De o simplitate greu de imaginat, cu o bucurie în voce și în privire, soliștii din Tosca au acceptat cu amabilitate să ne împărtășească câteva gânduri înainte de marele eveniment muzical.
Solistul mexican Ramón Vargas este un cântăreţ de operă – tenor de renume cunoscut în întreaga lume ca un interpret puternic și respectat de roluri lirice interpretate în stilul italian bel-canto. În 2017, a interpretat la Opera de Stat din Viena, dar și la Opera din Paris sau cea din Zurich.

Sunt foarte fericit să fac parte dintr-un astfel de proiect de o asemenea amploare. În cariera mea, am mai cântat în parcuri, însă niciodată operă. Este un proiect foarte important și pentru mine. Sunt foarte impresionat și foarte fericit în același timp. Ne așteptăm să fie un spectacol reușit. Am muncit foarte mult pentru acest spectacol și pot spune că suntem gata pentru o experiență minunată. Sunt convins că după acest spectacol publicul va iubi opera mai mult. Opera în sine este o experiență, însă o astfel de operă, cu lumini și cu proiecții face opera mult mai atractivă. Nu mai vorbim de opera din teatrele de spectacole, ci de o operă mai credibilă, mai reală. Este un mod foarte bun de a atrage oamenii spre operă. Tosca este una dintre cele mai faimoase opere ale lumii. Este una din capodoperele lui Puccini și cred că publicul va gusta acest spectacol. Are toate ingredientele – dragoste, confuzie, o mulțime de părți pe care le avem în viața noastră reală, de zi cu zi. După spectacolul de la Craiova mă voi întoarce la Geneva, după care voi merge la Viena”,

a spus solistul Ramón Vargas.

Și soprana Joanna Parisi (Floria Tosca) a mărturisit că este impresionată de organizarea acestui spectacol la Craiova.

Este superb acest parc. Îmi place să fiu aici – concert în natură…Prima mea operă a fost Tosca, în Central Park în New York. Simt cumva că este o întoarcere la începuturile mele, deci este o onoare pentru mine. Îmi plac astfel de experiențe, simt că vin din inimă. Cred că modul în care vom prezenta această operă este extrem de accesibil. Este o producție clasică care nu are bariere pentru public și cred că este un mod ideal de introducere în operă a publicului mai puțin familiarizat cu opera. Sunt fericită, pentru că îmi place să cânt”.

Și pentru baritonul Alberto Gazale (Baronul Scarpia) spectacolul organizat de Opera Română Craiova este o experiență minunată:

Este minunat să cânt Tosca într-un parc atât de frumos. Natură, Tosca, artiști mari! Ce poate fi mai frumos? Cu sinceritate vă spun că sunt fericit să mă aflu aici. Nu este prima dată când sunt în România, însă este prima dată când voi cânta în Craiova. Este un oraș foarte frumos. Despre Tosca putem spune că este scenariul unui film, însă în operă”.

Conducerea muzicală a spectacolului i-a fost încredințată maestrului Walter Attanasi, o personalitate a scenei mondiale, adesea invitat să dirijeze lucrări simfonice şi de operă pentru prestigioase instituţii, teatre şi festivaluri: Teatro alla Scala din Milano, Arena Verona, Opera din Roma, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Opera de stat din Hamburg, Colon din Buenos Aires, Opera de Bellas Artes din Mexico City, Opera Naţională din Praga, Filarmonica din Vilnius, Opera din Budapesta, săli de concert din Japonia.

Sunt foarte fericit să pot lucra cu astfel de artiști. Este un privilegiu pentru mine care devine plăcere. În cariera mea am mai lucrat la astfel de proiecte mari, în aer liber. Pentru 10.000 de spectatori, pentru președintele Italiei, deci pentru mine este relaxant să lucrez la astfel de proiecte. Mi-aș fi dorit să trimit un mesaj publicului, însă înaintea mea a fost Puccini care a compus această muzică… Sunt convins că notele vor merge la sufletul spectatorilor și datorită artiștilor din acest spectacol”,

a spus maestrul Walter Attanasi.

Antoniu Zamfir, Managerul Operei Române Craiova și regizorul spectacolului TOSCA a mărturisit că a gândit de mult acest spectacol. Vizualiza scena finală, avea decorul bine stabilit: podul suspendat, lacul…

Cred că o să fie așa cum ne-am dorit. Ne dorim să fie un spectacol grandios și să păstrăm linia spectacolelor din ultimii patru ani cu care Opera Română Craiova și-a obișnuit publicul. Cu spectacole scoase dintre pereții Operei și aduse la o întâlnire cu publicul în spații publice. Suntem fericiți să putem prezenta un astfel de eveniment. Muzica lui Puccini nu poate să nu fie iubită de iubitorii de muzică clasică. M-am gândit cum termin spectacolul. Și m-am gândit ca saltul sinuciderii să fie făcut în lac. Și așa o să și fie finalul acestui spectacol. Sunt sute de persoane implicate în acest proiect minunat. Sunt 160 de artiști, orchestră de 70 de persoane, un cor de 80 de persoane, soliștii în număr de 10. În spatele acestor scene mai sunt încă 80 de persoane care de o săptămână muncesc să aducă scenele la parametri de siguranță în primul rând. Dacă publicul va cere, într-o miniatură acest spectacol va putea fi văzut pe scena Operei Române”,

a spus Antoniu Zamfir.

Actul I va aduce proiectarea pe piciorul de piatră al podului suspendat din Parcul Nicolae Romanescu, la dimensiuni de 6/4 metri, a unui tablou care o înfățișează pe Maria Magdalena pictată de către Mario Cavaradosi, personajul principal masculin din Operă. În actul al doilea va fi proiectat, pe ciclorama așezată în spatele scenei, interiorul Palatului Farnese, în care își are biroul Baronul Scarpia, iar actul III-lea aduce proiectarea pe piciorul de piatră al podului suspendat a unei imagini prefigurând Turnul Castelului Sant-Angelo.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite