SMART Craiova

„Craiova se îmbracă în Ie”. Ia bunicii, purtată cu mândrie pe străzile orașului

Centrul Craiovei a fost colorat în această seară, în culorii vii, în culori ce încântă ochiul și tresaltă inima. Și ne-a amintit preț de câteva minute de bunici, de prispa de la țară, de satul copilăriei… Sute de craioveni au îmbrăcat cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită în fiecare an de Sânziene, portul popular.


„Craiova se îmbracă în ie”. Este cel de al patrulea an de când sub acest generic, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova organizează acest proiect minunat care promovează bluza tradițională românească.

Craiova se îmbracă în ie este evenimentul de suflet al craiovenilor. Ne dorim să devină brand universal recunoscut de toată lumea”,

a spus Mihaela Smarandache, purtător de cuvânt la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.


Copii de la 15 ansambluri din județ alături de profesori dedicați au venit astăzi la Craiova la parada iei. Evenimentul a adunat sute de simpatizanți care la rândul lor, însoțiți de copii și nepoți au venit să-și prezinte ia. Cel mai tânăr participant la paradă a avut doar cinci luni.

„A purta costum național mi se pare cea mai frumoasă experiență”

Maria Alexandra Țecu are 17 ani și a venit la evenimentul din această seară însoțită de mama sa. Îmbrăcate în costume autentice vechi de sute de ani și mânate de dorința de a duce tradiția mai departe.

Costumul meu este tradițional oltenesc. Ia are peste 100 de ani, este de la bunica bunicii mele, cusută manual. Este ia pe care a purtat-o și bunica mea, iar acum o port eu pentru că vreau să duc tradiția mai departe. Sper să o poarte cu drag și copiii mei. De trei ani particip cu emoție la această paradă. Este un proiect exatrordinar, mă bucur să văd în această seară atât de mulți copii prezenți purtând haine populare oltenești. A purta costum național mi se pare cea mai frumoasă experiență. Trebuie să învățăm să o prețuim mult mai mult”,

a spus Maria-Alexandra.

Unul din grupurile de copii prezente la paradă a fost din Coțofenii din Față.

Sunt 13 copii care fac parte din Ansamblul Mugurașul al Școlii Gimnaziale Coțofenii din Față. Ansamblul nu are nici jumătate de an, însă ne putem lăuda deja cu premii. Ansamblul s-a născut ca urmare a unui minunat parteneriat pe care școala l-a derulat cu Fundația Terre des Homes, din Elveția, parteneriatul nostru având ca temă costumul popular oltenesc. După care, părinții au investit timp, efort, dăruire și au îmbunătățit costumele noastre. Sunt eleve care au ia de bunici, poartă costume minunate, cu o semnificație deosebită pentru ele”,

a spus Simona Iovan, directoarea Școlii Gimnaziale Coțofenii din Față.

Parada a fost urmată de un concurs la care au fost premiate cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată în ie. După care, craiovenii au avut parte de un spectacol folcloric, cu Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu, Livia Celea Streață, Mihaela Sultan Streață, Ceata lui Streață, Taraful lui Macu de la Pârâul de Pripor, Liviu Olteanu și Taraful din Grecești.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite