SMART Craiova

VeGarten – eveniment vegan Made in Craiova

De aproape zece luni, cei mai cool tineri din Craiova au strâns în jurul lor o adevărată comunitate de vegani. Duminică de duminică, își dau întâlnire la Curtea Veche Biergarten și servesc pe cei care le trec pragul cu preparate făcute de ei, mâncăruri vegane pline de aromă, culoare, gust, servite alături, pentru cei curioși, de rețeta care a stat la baza poveștii culinare.

O simplă terasă s-a transformat în locul în care își dau întâlnire craioveni și nu numai fără inhibiții, fără fițe, fără mofturi, oameni absolut normali însoțiți de copii, de căței și primiți cu mare drag și căldură de gazda terasei, celebra pisică Misha. Am trecut pragul terasei Biegarten duminică, 12 august, în jurul prânzului. Câteva mese erau pline de boluri, caserole cu preparate făcute de ”bucătarii” VeGarten, tineri pasionați de gătit. Și cum evenimentul a devenit deja cunoscut, în numai câteva minute terasa s-a umplut de grupuri de tineri dornici să deguste din preparatele vegane. Pateu de linte cu migdale și mazăre, paste cu spanac, zacuscă, tocană marocană, salată de vinete, hummus…

Povestea VeGarten a început cu mai mulți oameni, prieteni între ei, care au crezut că se poate face așa ceva și în Craiova. Ei sunt cei care au construit această idee. Eu am intrat mai târziu în această poveste. Am participat la patru ediții. Eu am un blog vegan ( http://broccoliandmuffins.com/ ) și când am auzit că există un asemenea eveniment mi-am spus că trebuie să particip și eu. VeGarten a început undeva în octombrie, anul trecut. În momentul în care eu am intrat în această poveste, fiind pasionată de fotografie, am făcut fotografii la acest eveniment. Având blog am mediatizat foarte mult acest eveniment prin fotografiile mele. Având mulți followers, și fotografiile evenimentului s-au împrăștiat pe internet. Au fost și evenimente pentru care nu am putut să pregătesc nimic pentru eveniment. Pentru că durează o zi întreagă să pregătești preparatele. Am avut ediții în care am venit special pentru a face fotografii, pentru că nu aveam timp să gătesc. Încercăm să-i facem pe oameni să conștientizeze ce se întâmplă cu animalele când sunt exploatate. Am încercat să nu fim prea agresivi, să lăsăm lucrurile la latitudinea fiecăruia. Nu încercăm să convingem pe nimeni. De exemplu Cosmin (Cosmin Bobonete), care vine la evenimentele noastre și pregătește mâncare vegană, nu este vegan. Și Cosmin este blogger, ca și mine”,

a povestit Andreea Diana Furnea, unul din bucătarii și promotorii poveștii vegane.


Pentru întâlnirea de duminică, Andreea a pregătit burrito cu quinoa, broccoli, roșii uscate, măsline și cremă de brânză; spanac cu cremă de brânză, tocăniță marocană cu cartof dulce și stafide, garam masala (condiment indian, amestec de 20 de condimente) și ca desert banana bread cu nuci. Desertul a fost un real succes. S-a epuizat în numai trei minute. Nu este greu să gătești vegan, povestesc tinerii de la VeGarten, însă este nevoie de timp.


Brânza, de exemplu, se face din caju. Caju se lasă la hidratat cam o oră în apă fierbinte, după care se pune în blender împreună cu drojdie inactivă, care îi dă gustul și mirosul de brânză. Se adaugă puțin muștar, puțin oțet sau zeamă de lămâie. De asemenea se poate face mozarella. La rețeta de mai sus se adaugă puțină făină de tapioca și trebuie dată în foc pentru a se întinde și a se topi. Apoi, în funcție de preferințe, se poate lăsa la congelator și se poate da pe răzătoare, se poate face parmezan vegan, dat prin blender, la viteză foarte mare. Rețetele sunt simple, însă este nevoie de timp”,

a adăugat Andreea.

Se pot prepara multe preparate vegane, extrem de multe, la care poate nici măcar nu ne-am putea gândi. Tarte, brioșe, paste, burger, supe, salate. Orice. Este mult mai greu însă să prepoari astfel de mâncăruri decât cele tradiționale. Dacă gătești vegan și vrei să fie foarte gustos, să nu se simtă diferența, atunci durează, ne explică zâmbind bucătarii VeGarten. Pentru că trebuie să gătești două, trei preparate în prealabil, să lași ceva la scurs, ceva la macerat, să blenduiești apoi ceva… Puțin mai complicat. La burgerii serviți de acești tineri nu lipsește maioneza. Maioneza vegană gustoasă atât de asemănătoare la gust ca cea preparată din ouă.

În momentul de față, VeGarten reprezintă o comunitate. Pe facebook, sunt aproximativ 700 de oameni, însă bucătari sunt opt. Nu gătesc toți pentru același eveniment, se sincronizează. Cu fiecare săptămâna care trece, se înmulțesc. Pentru că fiecare om care participă mai aduce un prieten, mai vine cu cineva. Au devenit vegani din diverse motive: intoleranță la anumite produse, probleme de sănătate sau pur și simplu dorința de a nu face rău animalelor. Nu cer nimic pentru tot ceea ce oferă. Din buzunarul lor cumpără ingredientele necesare preparării mâncării vegane, petrec cel puțin o zi în bucătărie pentru tot ceeea ce vedeți duminică de duminică, iar satisfacția este imensă. Sunt însă și ”clienți” care oferă ”tips” din care acești tineri minunați cumpără o mică parte din ceea ce au nevoie pentru următoarea întâlnire.

Pentru ultimul VeGarten la care am participat, ca bucătar, am cheltuit în jur de 190 de lei și am adunat din donații 200 de lei. Însă a fost foarte multă lume, prieteni. Un prieten mi-a lăsat 30 de lei. Sunt și oameni care vin mănâncă și nu pun nimic. Ideea este că noi nu facem asta pentru bani. De exemplu, eu nici nu am știut că se pot face aceste donații. Ba mai mult, când terminăm evenimentul, ne așezăm la masă, bem o bere între noi și ne plătim nota de plată cu banii pe care i-am făcut. Visul meu este ca într-o zi să fac și un food truck vegan pe conceptul de Broccoli and muffins. În spatele blogului meu este o poveste și m-am gândit cu rețetele de pe blog să fac un food truck. Însă îmi este foarte greu. Eu sunt avocat, muncesc 10 ore pe zi, nu am timp să mă ocup de așa ceva”,

a mai spus Andreea.


VeGarten (https://www.facebook.com/vegarten/ ) este practic o inițiativă socială pornită în Craiova, menită să promoveze alimentația și stilul de viață vegane prin promovarea mâncărurilor vegane, gătite local. VeGarten funcționează ca un liant social în contextul în care întâlnirile se desfășoară atât cu vegani, cât și cu non-vegani, urmărind să se promoveze acest stil de viață într-un mod alternativ: cel care demonstrează că și mâncărurile vegane sunt pline de gust și pot asigura nutrienții necesari pentru buna funcționare a corpului omenesc.

Dincolo de mâncarea vegană, care nu conține carne, pește, lactate de orice fel, ouă și miere precum și derivatele acestora, VeGarten înseamnă comunicare constructivă, socializare și un alt mod de a petrece timpul.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite