SMART Craiova

Emy Drăgoi și Giani Lincan, doi muzicieni de excepție care prin muzică au doborât orice barieră

Sunt oameni care emană fericire, care atunci când cântă o fac cu toată ființa lor, care impresionează și radiază. Giani Lincan și Emy Drăgoi sunt doi dintre acești oameni minunați care transmit muzica într-un fel aparte, unul special. Filarmonica Oltenia a găzduit miercuri, 10 octombrie, proiectul cultural „Caravana Marii Uniri”, un eveniment organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului. Cei doi invitați de seamă au fost Emy Drăgoi, cunoscut drept regele jazz-ului la acordeon și Giani Lincan, unul dintre cei mai apreciaţi virtuozi ai ţambalului.


Doi muzicieni, unul cântând la acordeon, iar celălalt la țambal și o orchestră mică, din doar nouă persoane. Alături de aceștia un grup de tineri pasionați de dansuri țigănești. Și două fete, Alesia și Bianca Drăgoi, cele două comori ale muzicianului Drăgoi. Aceștia au fost actorii unei seri de excepție, o seară dedicată Centenarului Marii Uniri în care muzica a unit și dovedit încă o dată că sunt oameni care se nasc cu acest har minunat de a cânta și a încânta, de a ridica oameni în picioare și a înlătura orice bariere și discriminări.
Emy Drăgoi trăiește prin și datorită muzicii. De o modestie aparte și o politețe cum rar întâlnești, muzicianul este cunoscut în întreaga lume.

Am în suflet bunătate și căldură pe care ni le-a dat Dumnezeu la toți. Ori dacă știm să arătăm prin oglinda noastră sufletească și să transmitem publicului cu câtă căldură cântăm, faptul că suntem onorați că ei sunt în sală pentru că avem nevoie de dumnealor. Nouă nu ne rămâne decât să ne pregătim. Este un dar de la Dumnezeu faptul că iubesc tot ce fac. Faptul că le-am avut pe fetițele mele lângă mine, Alesia și Bianca, sunt în al nouălea cer deja. Sunt în al nouălea cer pentru că deja m-am dat un pas în spate și realizez că tot ce investesc în copii este pentru viitorul României”,

a mărturisit muzicianul.

Mulți ani a locuit peste hotare. De ceva timp însă, s-a întors acasă. Acum merge doar la concerte în afara țării. Străinătatea însă l-a ajutat, l-a întărit, a fost practic antrenamentul vieții sale, așa cum mărturisește Drăgoi.

Nu am făcut armata în România, însă pot spune cu mâna pe inimă că pentru mine, străinătatea a fost o armată. În străinătate înveți să te adaptezi, înveți o disciplină muzicală. Eu m-am îndrăgostit de jazz. Am avut norocul ca în Franța, în trenul în care eram eu să se afle numai oameni importanți. Și așa am călătorit 17 ani în Franța. Cu acest bagaj muzical m-am întors în România și cânt muzica pe care am cântat-o și în Franța, însă o cânt cu mult mai multă plăcere. Eu pot spune că muzica și Dumnezeu reprezintă infinitul. Este suficient să lăsăm inima să vorbească și totul vine de la sine. Muzica se folosește la cele mai complicate operații, muzica se folosește când vrei să te bucuri, muzica se folosește să te liniștești. Orice sentiment de care omul are nevoie se transmite prin muzică: de căldură, de iubire. Totul se poate transmite prin muzică. Se face o conexiune cu muzica din sufletul omului și totul este mai ușor. Cu muzica instrumentală este mai greu, pentru că trebuie să faci instrumentul să sune în așa fel încât să-i placă omului”,

a completat Emy Drăgoi.

În anul Centenarului Marii Uniri, Drăgoi nu își dorește decât ca românii să rămână neclintiți, sinceri, sensibili.

Important este să rămânem în credința noastră, cum ne-am născut noi și să avem un pic de frică de Dumnezeu. Să ne creștem copiii cu educație foarte frumoasă pentru că oriunde am mers, am avut onoarea să mi se spună că sunt ambasadorul României. Mă bucur foarte mult pentru că am avut niște părinți și o țară minunată în care am crescut. În care trăiesc acum și este totul pentru mine. Acum sunt fericit mai mult ca niciodată, fetele mele cântă și la acordeon și la pian și cu vocea … Sunt înzestrate de la Dumnezeu. Sunt olimpice la vioară, locul I, ele sunt cele care vor duce tradiția mai departe”.

Emy Drăgoi a cântat prima oară la acordeon atunci când avea doar doi ani şi opt luni. Tatăl său, Bică Drăgoi, este cel care i-a pus acordeonul în brațe şi l-a învăţat lucruri fundamentale despre folclorul românesc. La numai opt ani, cânta alături de tatăl său în localuri, la nunţi şi botezuri. La vârsta de 20 de ani, s-a stabilit la Paris unde a studiat pianul la Academia ”Bill Evans”. Emy Drăgoi este implicat în numeroase proiecte interculturale, în România şi Franţa. A fondat la Bucureşti Centrul Cultural European de Muzică şi Artă „Emy Drăgoï ” prin care organizează festivaluri, concerte, dar şi cursuri de muzică, unele dintre ele derulate în parteneriat cu Liceul Francez din Bucureşti. Pasionat de pedagogie, a pus în practică o metodă de învăţare a acordeonului adaptată pentru copii de vârstă preşcolară, şi de asemenea o metodă pentru învăţarea muzicii ţigăneşti destinată învăţării acordeonului de către copii şi adulţi. Are o colecție impresionantă de acordeoane spectaculoase.

Și pentru Giani Lincan, muzica înseamnă totul. Muzica i-a oferit o viață extraordinar de frumoasă, o viață din care a trăit și trăiește onorabil, este respectat și iubit în orice colț din lume.

Mă bucur că prin muzică pot exprima ceea ce Dumnezeu mi-a dat ca misiune. Mi-a oferit o posibilitate de a lăsa lumii să vadă un dar pe care el mi l-a dat și cred eu că prin muzică pot să transmit ceea ce vrea el să transmită, nu neapărat ceea ce fac eu. Eu sunt prea mic pentru momentul acesta magic pe care el mi l-a creat în viață. Mai departe ce pot spune, muzica este un lucru extraordinar de frumos. Mi-aș dori ca muzica să fie mult mai proeminentă în sufletele oamenilor și oamenii să înțeleagă mult mai mult muzica decât o înțeleg”,

a povestit emoționant Giani Lincan.

Trăiește în Olanda de 22 de ani, însă sufletește simte că nu a plecat niciodată acasă. Locul lui este aici în această țară în care a avut șansa să învețe muzică, să se formeze ca om, să înțeleagă că a fi român este o mândrie indiferent de locurile în care viața te duce. Iar pe el l-a dus pe toate scenele lumii, însă nu e emoție mai mare ca atunci când cântă acasă.

Ușor-ușor trebuie să ne zbatem să ne facem văzuți, să ne facem auziți ca cei care au posibilitatea să înțeleagă ceea ce facem noi să ne dea oportunitatea ca întotdeauna să putem așeza în scenă proiecte de mare clasă, muzică frumoasă, aranjamente muzicale, melodii care s-au pierdut de-a lungul vremii. Trăiesc în Olanda de peste 20 de ani. Nu este chiar o diferența foarte mare, însă totuși sunt mai buni decât noi, sunt mai înțelegători, au mai multă cultură, acceptă orice altă cultură. Este foarte important să reușești să accepți alte culturi și să poți să vezi ceea ce este frumos în cultura altcuiva. În străinătate am trăit din muzica românească, am trăit din muzica țigănească, am fost apreciat, am fost căutat, am fost ascultat. Cu sufletul am fost întotdeauna acasă și am bătut pe la toate ușile pe principiul dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”

a mărturisit Lincan.

În cei 22 de ani a cântat în toată Europa, dar și pe alte continente. Muzica este cel care l-a ajutat să fie înțeles, muzica unește, ”este un limbaj comun” care l-a ajutat să transmită din cultura română.
Cei doi muzicieni au transpus melodii țigănești, dar și din folclorul românesc pe muzică clasică. Melodii foarte cunoscute, alte necunoscute, pierdute, altele compoziții proprii, vor să ”educe” oamenii, să-i facă să înțeleagă că de fapt marii compozitori s-au inspirat din folclor. Și că folclorul este un lucru foarte important.

El leagă foarte multe lucruri între oameni: datini, expresii, culori, comportament. Eu încerc tot timpul să găsesc frumosul. Îmbinarea armoniilor, îmbinarea melodiilor, să îi fac să înțeleagă. Dacă lumea reacționează pot spune că este o misiune îndeplinită. În anul Centenarului vreau să transmit românilor să fie sănătoși și să le dea Dumnezeu minte să înțeleagă ceea ce facem noi și să dea posibilitatea și altora să ne vadă. Cu noi se va face un viitor Centenar și cu noi se va face istorie. Asta s-a întâmplat și în această sută de ani care a trecut. Sper ca lumea să înțeleagă mesajul meu și să fie mult mai implicați. Muzica ne înveselește. Ne trezește un spirit de a trăi mai liber, mai elegant, mai proaspăt. Este o viață mai proaspătă”,

a mai spus Lincan.

Giani Lincan s-a născut la Bucureşti, a absolvit Academia George Enescu şi, din 1996, locuieşte în Zoetermeer, Olanda, unde predă la şcoala de muzică din oraş. A cântat cu Filarmonica din München, Germania, dar şi alături de mari artişti ai lumii. Presa străină a scris că Lincan loveşte corzile ţambalului cu o viteză ameţitoare, într-un ritm demonic.

Spectacolul a fost organizat în Craiova cu sprijinul președintelui Partidei Romilor Dolj, Romeo Tiberiade, iar prezentatoare a fost fiica acestuia, Isaura Tiberiade.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite