SMART Craiova

Start la Competiția Tinereții. “Oltenia Altfel” văzută de liceenii din 12 unități de învățământ, din Dolj

Centrul Craiovei a fost sâmbătă, 13 octombrie, locul de întâlnire al liceenilor care participă la ediţia a XI-a a Competiției Tinereții, un proiect organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în parteneriat cu instituţii publice şi asociaţii nonguvernamentale şi susţinută financiar de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Consiliul Judeţean Dolj.

Dintre unitățile de învățământ din Dolj au răspuns afirmativ 12: Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti; Liceul de Arte Marin Sorescu; Liceul Traian Vuia ; Colegiul Tehnic Energetic; Colegiul Naţional Nicolae Titulescu; Liceul Charles Laugier; Colegiul Naţional Carol I; Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară; Liceul Teoretic Tudor Arghezi; Liceul Tehnologic Special Beethoven
și Colegiul Ştefan Odobleja.

Tema acestei ediţii este “Oltenia Altfel”. Potrivit organizatorilor, prin alegerea acestei teme se urmăreşte valorizarea inteligenţei, creativităţii şi potenţialului creativ al tinerilor în identificarea de oportunităţi de dezvoltare a Olteniei în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiulului Europei în 2019. Conţinutul probelor concursului se încadrează în această tematică. Concursul se desfăşoară în perioada 24 septembrie 2018-15 iunie 2019.

În această seară s-a dat startul acestei competiții. A fost o paradă a liceelor, elevii din toate liceele participante au defilat costumaţi original şi specific instituţiei de învăţământ, cu pancarte, steaguri, mascote pe traseul Piaţa Fraţii Buzeşti – strada Lipscani – strada Unirii – Piaţa ”Mihai Viteazul”.

Competiția va continua cu proba de cultură generală care va avea loc pe 20 octombrie. Fiecare liceu va participa cu un echipaj format din patru elevi. Fiecare dintre echipaje va răspunde, contra cronometru, la acelaşi set de 20 de întrebări, alese din diverse domenii, având ca temă “Oltenia Altfel”. Apoi, în perioada 27-28 octombrie va avea loc proba de Oratorie și Dezbatere. Liceul va fi reprezentat de un singur vorbitor, care va susţine un discurs public de cinci minute pe o temă aleasă ce se va înscrie în tematica ediţiei din acest an.

Va urma proba de Jurnalism care se va desfășura în perioada octombrie 2018-martie 2019. Fiecare dintre liceele participante se va înscrie cu trei materiale jurnalistice având ca temă “Oltenia Altfel”. Cele 3 materiale vor fi – 1 video şi 2 scrise.

Va exista și o probă artistică care se va desfășura în perioada noiembrie 2018-martie 2019, la care fiecare liceu va participă la fiecare dintre secţiunile: muzică, dans, artă plastică şi fotografie, teatru şi literatură. Elevii vor avea posibilitatea să își demonstreze și abilitățile de antreprenori în perioada noiembrie 2018-26 ianuarie 2019. Liceele participante vor realiza un plan de afaceri care poate fi implementat în zona sud-vest Oltenia şi care să valorifice potenţialul economic, cultural şi turistic al Olteniei.

În luna aprilie, liceenii vor avea o nouă probă de concurs: Descoperă Craiova, fiecare echipaj va avea de parcurs câte un traseu cultural craiovean, timp de cinci ore. Fiecare traseu include obiective socio-culturale, economice, istorice şi religioase din Craiova. Pentru a le descoperi, echipajele vor primi un set de indicii sub formă de ghicitoare, pentru fiecare dintre obiectivele incluse în traseu.

Nu vor lipsi nici probele sportive, iar în final, fiecare liceu înscris în competiție va prezenta un material video care va cuprinde povestea participării lor la ediţia a XI-a a Competiţiei Tinereţii (pregătire, stabilire echipă, repetiţii, probe, momente inedite şi hazlii, impresii etc).

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite