SMART Craiova

MIEZ – un nou spațiu cultural în Craiova, sub semnătura a trei creatori. Marea Decojire, în zece zile

MIEZ este numele celui mai nou spațiu cultural din Craiova, „spațiu de impresie”, așa cum l-au numit cei care au avut inițiativa de a-l crea. Ingrid Neacșu, Bianca Pintea și Cătălin Miculeasa sunt trei absolvenți de actorie care și-au dorit un alt fel de loc în Craiova, unul care să strângă laolaltă oamenii creativi și ideile lor frumoase.

Ideea a plecat de mai demult, însă a ajuns să fie materializată în acest an, pe parcursul mai multor luni. Bianca și Ingrid și-au propus asta, au luat legătura cu Cătălin și au pornit la drum. Într-o casă superbă de pe strada Frații Buzești, la subsolul Biergarten, și-au găsit locul.

Ne venise această idee, însă nu găseam spațiu. Până la urmă, băieții de la Biergarten ne-au spus că au ei un beci și ne-au invitat să îl vedem. Arăta într-un fel… Ne-au ajutat foarte mulți oameni să facem ceea ce vedeți aici, în special Raul Petrișor, care acum este plecat, Radu Tudor, Liviu Topuzu, doi colegi de-ai mei, Petri Ștefănescu și Teodora Bălan. Au fost tot felul de oameni care ne-au ajutat cu munca fizică. Am căutat o grămadă de firme care să facă ceea ce aveam nevoie aici, dar ne-au tot amânat, așa că am zis să le facem noi pe toate”

a explicat Cătălin Miculeasa, care este și actor la Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Pe lângă faptul că au reușit să „construiască” doar ei cu prietenii lor acest spațiu, cei trei au reușit să îl pună pe picioare și pe propria cheltuială. Ceea ce acum îi face să vorbească cu o mândrie aparte despre MIEZul lor.

Amenajarea a durat, să spunem, de la începutul lunii ianuarie, însă a fost pe etape, pentru că a trebuit, în primul rând, să facem un plan pentru ceea ce vrem să devină. În afară de amenajarea spațiului, mai sunt anumite chestii legale de care a trebuit să ne ocupăm. În principiu, cam nouă-zece luni ne-a luat până să putem să închegăm ceea ce avem aici. Totul a fost făcut din proprii bani, câștigați de noi din ceea ce lucrăm”

a povestit Ingrid Neacșu, acum actriță independentă.

Când auzi MIEZ, inevitabil râzi, dar te și întrebi. Cum adică, MIEZ? De la ce a pornit toată nebunia asta? A fost cumva întâmplător, dar nu prea.

Ne-am gândit foarte mult la nume, am căutat, am pornit de la „rădăcină”, ceva care să exprime că totul pornește din interior și că este o sămânță. Am încercat cu „radical”, ne-a venit și „subit”, până la urmă am făcut o conferință pe Skype, noi două la Cluj și Cătălin la Craiova, și a trebuit să ne hotărâm, pentru că ni se cerea numele pentru acte. Am luat fiecare câte o carte, și cuvântul „miez” s-a nimerit să fie în „Blestemații” de Chuck Palahniuk, deschisă de Cătă. Din această carte este inspirat și spectacolul cu care vom deschide noul spațiu”

explică Bianca Pintea, care acum vede lumea altfel, fiind însoțitoare de zbor, dar cu gândul mai mereu la teatru și la MIEZ.

Din punctul de vedere al celor trei, MIEZ nu este neapărat despre a aduce ceva nou, ci despre a naște idei și de a provoca oamenii să și le exprime.

Nu vrem neapărat să aducem ceva nou, suntem trei creatori, până la urmă, care, din experiența noastră și din tot ceea ce am învățat până acum, și în viață, și în carieră, vrem ca lumea să poată să-și dea cu impresia. MIEZ trebuie să fie o stare, un loc în care lumea să vină se exprime. Cam de la asta a pornit nevoia de exprimare liberă, a nu fi constrâns de chestii politice și așa mai departe. Orice om care are o idee și vrea să o pună în practică poate veni aici. Și noi, când eram mai tineri și nu lucram, ne gândeam că este nevoie de astfel de locuri”

consideră cei trei.

Planurile pentru viitorul MIEZului înseamnă o microstagiune, iar de la anul o stagiune mai mare, care să implice mai multe părți și să nască mai multe proiecte.

Încercăm să facem o microstagiune până în decembrie și din ianuarie să facem o stagiune mai mare în care să lansăm proiecte din ce în ce mai multe. Vrem să fie o constantă și să aducem și spectacole din țară, independente, și să ne înscriem și la festivaluri… Craiova are nevoie de o mișcare, spre care tinerii să vină. Prin spațiu, vrem să vină lumea, să vadă. Și îi așteptăm și cu idei, de ce nu”

a explicat Ingrid.

Mesajul pentru cei care doresc să vină la MIEZ este simplu și nu are niciun fel de semnificație ascunsă. Un mesaj clar, sincer și la obiect: „Dacă vreți să vă uitați la televizor sau să stați pe net, să nu veniți, pentru că aici se întâmplă altceva”.

Deschiderea MIEZului – sau Marea Decojire – va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 18.30. La ora 19.00 va începe one woman show-ul lui Ingrid Neacșu, după „Blestemații” de Chuck Palahniuk, după care va avea loc și un concert-surpriză, de la 20.30. Cei care doresc să participe sunt invitați să lase un mesaj pe pagina de facebook a spațiului. Intrarea la eveniment este liberă, însă cei care doresc pot face donații, pentru încurajarea noului proiect care va ieși din coajă la Craiova. Și pentru că oricât de mic ar fi prețul unui bilet, el trebuie plătit, pentru creatorii care oferă lumii altceva.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite