SMART Craiova

(Foto): Craiova a sărbătorit 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

24 ianuarie 1859 este ziua în care visul românilor de a se uni într-o singură ţară a devenit realitate. Principatele Române au desființat granița de la Focşani şi au făcut Mica Unire, iar românii au jucat Hora Unirii.


Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită, astăzi, la Craiova, de cetățeni, oficialităţi locale, deputați și senatori. Punând bazele României moderne,Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale,a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918.

Momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 160 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou Hora Unirii la Craiova, când, la București, se vota în unanimitate Unirea Țării Românești cu Moldova”,

a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Jerbe de flori au fost depuse la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Nu a lipsit nici defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare. Apoi, craiovenii s-au prins Hora Unirii. Ciri Maier, Liliana Popa și Lavinia Bîrsoghe au cântat craiovenilor prezenți la eveniment, iar dansatorii din cadrul Ansamblului Doina Mischiului au intrat în horă alături de cei prezenți.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite