SMART Craiova

Eliza Peța-Ștefănescu, deputat PSD de Dolj: „Persoanele din centrele rezidențiale merită servicii sociale la standarde ridicate”

Ministerul Muncii și Justiției Sociale, sub conducerea Liei Olguța Vasilescu, a lansat recent în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru ce urmărește revizuirea standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale. Acestea nu mai fuseseră revizuite din anul 2015. Măsurile sunt prevăzute în programul de guvernare al PSD pentru perioada 2018-2020 și se adresează persoanelor aflate în dificultate – copii, bătrâni, persoane cu handicap – și în mod deosebit minorilor.

Una dintre măsurile nou introduse se referă la aducerea la un standard normal a nevoilor de bază pentru persoanele ce locuiesc în centre rezidențiale.

Persoanele din centrele rezidențiale merită servicii sociale la standarde ridicate. Beneficiarii urmează să aibă acces permanent la hrană, care să fie disponibilă și în perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. O măsură asemănătoare va fi luată și pentru copii ce merg la școală și la grădiniță, urmând să se pună la dispoziția acestora o gustare consistentă, între micul dejun și prânz, pregătită sub formă de pachet. Astfel, se va evita uniformizarea nevoilor acestora, iar beneficiarii vor primi o alimentaţie suficientă, adecvată, corespunzatoare vârstei, stării de sănătate, nevoilor și preferinţelor, urmând să fie implicați în alegerea alimentelor, dar și în prepararea hranei. Măsura este de natură să îi implice pe cei mici în felul în care li se desfășoară activitățile”

a precizat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Practicile de „uniformizare” a copiilor, interzise

Totodată, în baza aceluiași proiect de Ordin de ministru, se urmărește majorarea sumelor de bani alocate copiilor instituționalizați pentru achiziționarea de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte nevoi personale. Aceste sume vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel încât ei, sub îndrumarea persoanei de referință din cadrul centrului, să își poată achiziționa ce produse doresc.

Nu vor mai fi achiziționate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice și de aceleași culori. Totodată, prin noul act sunt interzise orice fel de practici de „uniformizare” a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru sau dintr-o grupă/modul. Important este ca ei să își dezvolte propria identitate care îi va ajuta să se dezvolte armonios”

a mai spus deputatul Eliza Peța-Ștefănescu.

O altă măsură o reprezintă organizarea de organizarea de petreceri la zilele de naștere ale copiilor instituționalizați, dreptul acestora de a primi cadouri, dar și al celorlalți copii de a participa la aceste evenimente. Totodată, documentul mai precizează că vor trebui organizate excursii trimestrial și o tabără anual, dar și activități de socializare, sportive, culturale, educaționale, de recreere.

Dincolo de toate acestea, capitolul care se referă la sănătate este și el important, având în vedere că în fiecare centru se vor asigura condițiile necesare pentru protejarea sănătății copiilor, promovarea unui stil de viață sănătos și asigurarea accesului la serviciile medicale necesare. Copiii trebuie să trăiască și să se dezvolte într-un mediu de viață care să le protejeze sănătatea fizică, psihică și emoțională și să le asigure accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanță cu nevoile fiecăruia. De asemenea, furnizorii de servicii sociale vor avea obligația de a asigura prezentarea fiecărui copil la un consult stomatologic cel puțin o dată pe an”

a explicat deputatul Eliza Peța-Ștefănescu.

Învățământul din centre, adaptat la fiecare beneficiar

În ceea ce privește Învățământul, în fiecare centru se va asigura și se va facilita accesul copiilor la toate nivelele de învățământ și instituțiile de învățământ prevăzute de lege, precum și la programe de orientare vocațională și de formare profesională. Este vorba despre asigurarea tuturor condițiilor pentru a urma învățământul general obligatoriu și, în funcție de gradul de dezvoltare și de maturitate, dorințele și aspirațiile fiecăruia, de a avea acces la alte categorii sau nivele de învățământ. Fiecare centru se va asigura ca niciun beneficiar să prezinte abandon școlar, iar cel puțin 90% din beneficiarii centrului să nu prezinte corigență/repetenție la sfârșitul unui an școlar.

Noile standarde minime de calitate, aprobate prin ordin al ministrului Muncii, urmează să intre în vigoare după parcurgerea procedurii de transparență decizională și publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.

Adauga comentariu

Follow us

Vrei sa primesti cele mai noi stiri pe facebook?

Cele mai citite